2013-11-09 01.31.13 pm

Kommunikation i kristid - Del 3 av 3

Här kommer tredje och sista delen av artikelserien på temat räddning & kommunikation. Även denna del är baserat på ett utdrag från vår distansbaserade utbildning "Överlevnad - Grunder". (Vår 3-dagars överlevnadsutbildning kommer igen till hösten, och här kan du läsa mer om den).
Artikelserien berör ämnet kommunikation i krissammanhang samt olika metoder för hur du kan tillkalla hjälp om du befinner utanför mobiltäckning och hamnat i någon form av nödsituation.


I denna sista delen går vi igenom just informationsinhämtning och kommunikation i samband med någon form av samhällskris av lite mer allvarlig karaktär, t.ex när det föreligger störningar i både el- och kommunikationsnät. 

Innan själv artikeln vill vi passa på igen att lyfta vår Facebook-grupp, Nordic Overland Adventure Club. Tanken med den är bl.a att arrangera spontana miniäventyr, oftast med utgångspunkt i Stenungsundsområdet. Hittills sedan årsskiftet har vi ännu inte hunnit med några aktiviteter, men nu när våren är i annalkande så planerar vi att komma igång igen, med lite mer fokus på familjevänliga utflykter där även de lite mindre barnen kan vara med! 


Nu följer artikeln! 


I samband med en större kris, olycka eller naturkatastrof är det viktigt att du kan ta till dig kontinuerlig information för att få reda på vad som händer och vilka råd som myndigheter och andra organisationer förmedlar till allmänheten. I dessa fall gäller i första hand att lyssna på din lokala P4-kanal (Sveriges Radio P4). Via sändningarna kommer du få värdefull information om vad som pågår, var du t.ex kan hämta vatten, lokala väderprognoser, om eventuell evakuering är nödvändig samt vart du kan bege dig i de fall du behöver hjälp.

Så för att kunna lyssna på radiosändningarna behöver du naturligtvis en radio. Problemet som uppstår om det samtidigt som krisen pågår också råder strömavbrott är ju att din vanliga radiomottagare inte kommer fungera. Ett alternativ är att lyssna via bilradion, men också en gammaldags transistorradio fungerar. Du kan också inhandla en liten radio som med fördel kan drivas både av solceller samt via dynamo för att kunna alstra tillräckligt med ström för att ta emot sändningar. Vissa av dessa har även USB-uttag för att samtidigt kunna ladda t.ex din mobiltelefon.
För ytterligare information kan man också besöka www.krisinformation.se (så länge du har en fungerande dator/webläsare) samt ringa informationsnumret 113 13.

En god praxis är också att ha viktiga telefonnummer till dina anhöriga samt lokala myndigheter och organisationer nedskrivna på ett papper som du t.ex förvarar i anslutning till dina kommunikationsmedel, samt gärna laddade powerbanks och/eller solcellsladdare för att kunna ladda din elektroniska kommunikationsutrustning. Ha dock i åtanke att när större katastrofer sker kommer så gott som undantagslöst mobilnäten vara kraftigt överbelastade, åtminstone lokalt, varför mobiltelefonen blir ett osäkert kommunikationsmedel.
I övrigt kan ett smidigt sätt att kommunicera med familjemedlemmar och vänner i närheten vara med hjälp av “walkie-talkies”, alltså licensfria radiosändare (s.k PMR - Privat Mobil Radio). I synnerhet i samband med gemensamma förflyttningar och evakuering.

Om det å andra sidan råder normalläge i riket, men att du istället har hamnat i en nöd- eller överlevnadssituation, t.ex i samband med vildmarksäventyr så kan det förvisso vara bra att kunna ta emot information via radiosändningar, men det ger ju föga nytta för att kunna påkalla hjälp.

Här behöver du alltså utrustning för att kunna sända nödmeddelanden. Mobiltelefon är förstås det som du kanske har närmast till hands, men på många platser i vårt avlånga land saknas täckning och mobiltelefonen blir därmed obrukbar. En PMR är heller inte till stor hjälp då den oftast bara har en räckvidd på någon/några kilometer. Då har vi istället amatörradio som ett bättre alternativ, även om den kräver licens för att få brukas.

Men för att kunna sända nödmeddelanden till myndigheter och räddningsorganisationer finns andra lösningar via små elektroniska sändare som bygger på satellitkommunikation. Spot och Garmin Inreach är två vanligt förekommande system som har i stort sett global täckning. Fördelen med dessa apparater är att de ofta har lång batteritid i stand-byläge, och att vissa modeller har flera andra användbara funktioner som bl.a navigering och satellitbaserad kommunikation via textmeddelanden, samt möjlighet till kommunikation via parkoppling med din smartphone.
Trots att driftsäkerheten är hög och att funktionen i sig får anses vara väldigt tillförlitlig när det gäller att sända nödmeddelanden från dessa tekniska hjälpmedel, så är de just det, -hjälpmedel. 

Med andra ord bör dessa ses som ett komplement och ett extra säkerhetslager till din nödkommunikationsplan. Inte något att förlita sig på till fullo. Som med all annan teknisk apparatur är även dessa beroende av el för att fungera. Även tillsammans med kompletterande batteripack och t.om solceller för att ge ström när batteriet är slut så kan mycket annat gå fel som leder till att funktionen upphör.

Så en grundförmåga i nödkommunikation genom improviserade, teknikoberoende metoder (signaleld mm) samt kunskaper om hur du på bästa sätt tillkallar och söker upp hjälp är av yttersta vikt för att säkerställa din räddning i samband med en nödsituation. Med det sagt vill vi inte på något sätt förringa betydelsen av t.ex en satellitbaserad nödsändare, det är ett ypperligt hjälpmedel som helt klart bör ingå som en del i utrustningen. I synnerhet i samband med längre och mer avlägsna resor/expeditioner. Dock bör man vara medveten om dess begränsningar och ta höjd för dessa genom adekvata alternativa metoder.

Detta var alltså slutet på artikelserien om kommunikation & räddning. Skriv gärna en kommentar med egna tankar kring ämnet, eller ifall det dykt upp några frågor eller funderingar!

//Jonas & Anton
Nordic Overland

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Monica Andersson » Förberedd i din bil:  ”Hej! Vilka bra inlägg. Och första som ligger på Hem-sidan är fantastiskt. Så gri..”

  • Mag Nus » SUP-SM Marstrand 2014:  ”Riktigt bra bilder! Går det att komma åt bilder ur bildspelet någonstans?”

  • Friluftsgillaren » Fotoexpedition - Abisko:  ”Jag vet inte om man ska vara avundsjuk eller fängslad, men vilken otrolig natur ..”

  • Victoria » Midvinterexpediton Nordnorge 2014:  ”Fina foton! Roligt att få läsa om hur en expedition kan gå till :) Hade varit k..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln