2013-11-09 01.31.13 pm

Hur du hanterar en överlevnadssituation.

Följande artikel är ett utdrag ur vår distansbaserade utbildning Grunder - Överlevnad, som just nu är under utvärdering av vår testgrupp.


Flödesschema - download
Vill du inte läsa hela inlägget utan bara plocka godbitarna direkt kan du genom att klicka på denna länken ladda hem vår "4-stegs-infographic".

Den beskriver det flödesschema för de fyra huvudåtgärder som kan vara lämpliga att vidta, samt i vilken ordning, i samband med en nöd- eller överlevnadssitation likt det scenario vi målat upp i inlägget nedan. 

Dock är det en helt annan sak hur du praktiskt ska gå till väga för att hantera uppkomna situationer, och vidta rätt åtgärder.
Allt detta går vi igenom och ser till att du får öva och pröva under både kontrollerade såväl som tillämpade former på vår kommande överlevnadsutbildning den 26-28.e april i vår.
Klicka här för att läsa mer och skicka in din anmälan!


Nu till artikeln!

Kunskaper och förmågor, utrustning och fysisk kapacitet samt till och med ett visst mått av tur spelar alla stor roll för hur dina odds som överlevare ser ut. Men den tveklöst största och viktigaste faktorn är din VILJA att överleva!

Så lita på dig själv, och glöm inte bort att du själv väljer dina tankar, och därmed dina känslor. Därför blir ett positivt tankemönster, och välja att se möjligheter istället för svårigheter avgörande i din förmåga att överleva.

De flesta av oss lever ju idag väldigt trygga liv, där överhängande hot av olika slag oftast är frånvarande, vilket så klart är en väldigt behaglig tillvaro. Men oavsett vilka intressen vi har, vart vi bor, vad vi jobbar med eller vart vi reser så finns det alltid oundvikliga risker i våra liv som innebär att vi kan hamna i någon form av nödsituation. Alltifrån trafikolyckor till att vi går vilse, eller att du själv eller någon i din närhet skadar sig genom ett olycksfall.

Allt kan alltså hända, och för att helt undvika alla risker så skulle det krävas att du fullständigt isolerar dig från omvärlden och undviker alla former av transporter osv. Detta blir så klart inte en speciellt trivsam eller hållbar tillvaro, så att utesluta all risk är förstås varken önskvärt eller ens möjligt om du vill kunna leva ett normalt liv.


Kvar återstår då alternativet att skapa förutsättningar för dig själv att kunna hantera risker som du kan tänkas utsättas för. I dagens moderna samhälle har vi ju kommit väldigt långt i att reducera riskerna i våra vardagliga liv genom lagar, regler och allmänna normer i samhället. Trots det så är en fullständigt riskfri tillvaro omöjlig, så att öka medvetenheten om vilka risker som finns, och vad du kan behöva öka dina kunskaper och förmågor kring är en god idé för att kunna hantera dessa på ett bättre sätt, och faktiskt klara dig ur uppkomna situationer.

På köpet får du en ökad känsla av trygghet och mod, vilket faktiskt bara det ökar dina chanser att hantera nödsituationer betydligt bättre.
Att ha en god mental förberedelse hänger nämligen direkt ihop med att vara väl förberedd genom praktiska förmågor och kunskaper.
Men för att gå in lite mer specifikt på ämnet överlevnad så vill vi först definiera begreppet överlevnadssituation.
Vad innebär egentligen det?

Som du förstår är begreppet oerhört brett, och kan innefatta en rad olika situationer. Men den kanske i all sin enkelhet bästa beskrivningen är helt enkelt en situation där du tvingas överleva. Detta blir direkt kopplat till människans mest basala behov, som tydliggörs genom psykologen Abraham H. Maslow’s behovshierarki. I botten av pyramiden ligger de fysiologiska behoven, där de mest essentiella är hunger, törst, skydd/värme och sömn. I nästa steg kommer trygghetsbehoven, och längre upp kärlek/sociala behov, självhävdelse samt självförverkligande behov.

Men för att överleva och skapa förutsättningar för att kunna uppnå de högre stående behoven så måste vi naturligtvis tillgodose de behov i botten av den tänkta pyramiden.

Så då kan vi lite mer konkret konstatera att en överlevnadssituation är någon form av händelse eller varaktigt läge där dessa basala fysiologiska behov inte längre finns såsom du är van att ha dem i vardagen. Istället måste du hitta sätt att tillgodose dem på egen hand.

Ett enkelt exempel är att du gått vilse i vildmarken och mobiltelefonen saknar täckning, eller har slut på batteri. Din matsäck har du redan ätit upp, och din vattenflaska börjar bli tom. Du skulle ju bara vara ute över dagen! Det börjar nu skymma och temperaturen sjunker. Du lämnade ju den tjocka tröjan i bilen eftersom du ville hålla ryggsäcken lätt och lämna plats åt kameran. Dessutom så värmde vårsolen gott på förmiddagen när du började gå mot det där fina vattenfallet inne i skogen som din kompis tipsade om.
Du hittade aldrig något vattenfall, och när du lämnade stigen för att kolla runt nästa höjd så hittade du inte tillbaka till stigen.

Nu har du gått i flera timmar och letat, men i den täta skogen finns inga tecken alls på vandringsleder eller stigar. Du har ingen aning om vart du är och hur du ska ta dig tillbaka till bilen. Och nu är det nästan helt mörkt inne i skogen. Du börjar sakta inse att du kommer bli tvungen att spendera natten i skogen för att försöka hitta tillbaka imorgon när det är ljust igen. Blotta tanken skrämmer livet ur dig. Var ska du sova? Igår var det ju frost på natten. Du har ingen sovsäck, inget tält, inga varma kläder. Du är törstig och börjar få huvudvärk. Hungern värker i magen.

Vad gör du?

För en person som har goda kunskaper och är väl förberedd kan scenariot ovan kanske inte utgöra mer än en smärre irritation på sig själv för att man slarvade med att inte ta med rätt utrustning, och att det blir pinsamt att förklara för chefen varför man kom sent till jobbet på måndag morgon.
För en annan som helt saknar kunskap, erfarenhet och praktiska förmågor kan det i värsta fall innebära döden.

Scenariot ovan är en inte helt otänkbar situation som utan rätt förberedelser och framförallt kunskap kan få ödesdigra konsekvenser. Så gör inte misstaget att tänka; "jag ska ju bara..." utan se till att skaffa dig erfarenhet och kunskap som ger dig både en ökad trygghet men också mycket större behållning och glädje av att vistas i vildmarken. Det är ju trots allt glädjen i upplevelserna vi söker när vi tar oss ut!

"Den förberedde överlever"

//Jonas & Anton
Nordic Overland

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Monica Andersson » Förberedd i din bil:  ”Hej! Vilka bra inlägg. Och första som ligger på Hem-sidan är fantastiskt. Så gri..”

  • Mag Nus » SUP-SM Marstrand 2014:  ”Riktigt bra bilder! Går det att komma åt bilder ur bildspelet någonstans?”

  • Friluftsgillaren » Fotoexpedition - Abisko:  ”Jag vet inte om man ska vara avundsjuk eller fängslad, men vilken otrolig natur ..”

  • Victoria » Midvinterexpediton Nordnorge 2014:  ”Fina foton! Roligt att få läsa om hur en expedition kan gå till :) Hade varit k..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln