2013-11-09 01.31.13 pm

Kyla och kallt väder - 5 saker att alltid ha med!

Nu när hösten och kylan är här för att stanna så är det viktigt att vara förberedd på snabba väderomslag med stora temperaturförändringar. 
Här på västkusten har vi ju haft några riktigt soliga och sköna dagar med rätt behaglig temperatur på dagarna det senaste.
Men när solen går ner sjunker också temperaturen väldigt fort, och i kombination med hård vind blir kylan en faktor att inte ta lätt på! 

Om du planerar att vara utomhus och njuta av den klara höstluften under svampplockarturerna, hummerfisket, älgjakten eller vandrings- och korvgrillarturen så bör du alltså tänka på att ta med dig rätt kläder och utrustning för dig själv och dina nära!

1. Förstärkningsplagg
Utöver skaljackan som du bär på dig bör du även ha med ett varmt plagg att stärka upp med när stannar till för en fikarast eller om du är ute lite längre än du planerat. Bonus är om förstärkningsplagget fungerar väl även när du rör på dig, dvs att det har en god ventilerande förmåga likt detta från Arc'teryx eller SJ6-jackan vi ofta använder från Brittiska Snugpak (se bild nedan).  
Ett annat alternativ är en tjock tröja i ull som värmer gott samtidigt som den ventilerar bra och värmer även när den är fuktig. 

2. Liggunderlag 
Även om du inte ska övernatta är ett bra liggunderlag alldeles ypperligt att ha med sig på skogsturen. 
Så fort du blir stillasittande sjunker din kroppsvärme markant, och sitter du dessutom direkt på marken kommer en stol del värme avledas genom markkylan. Ett uppblåsbart liggunderlag tar inte så väldigt mycket mer plats än en sittdyna från t.ex Exped. Men, det är betydligt mer mångsidigt och gör att flera får plats att sitta nära varandra (för att utnytta varandras kroppsvärme ;) ). Och skulle du hamna i en nödsituation av något slag som gör att du tvingas spendera natten i det fria så har du en betydligt mer behaglig natt framför dig om du har ett ordenligt liggunderlag att sova på...

Vi har använt detta från Sea To Summit under flera turer, och är extremt nöjda. Trots en väldigt hög isolerande förmöga så tar det relativt lite plats, och går samtidigt väldigt fort att blåsa upp. Vilket är perfekt om du bara tar fram det för att sitta på när du grillar korv och kokar kaffe! Liggunderlaget kan dessutom blåsas upp på antingen en, eller båda sidor för mer eller mindre isolation beroende på hur kallt det är (och hur ojämnt underlaget är). 

3. Bivi-bag / överlevnadssäck
En otroligt viktig sak att alltid ha medpackad i ryggsäcken, oavsett om du är på fjälltur på hög höjd bara vandrar i skogen. En överlevnadssäck fungerar som både nödbivack att spendera natten i och som storm- och regnskydd samtidigt som det återreflektar din kroppsvärme och på så vis håller dig varm längre. 
Överlevnadssäcken finns i flera olika storlekar för olika antal personer, men gemensamt för alla är de tar extremt lite plats och väger lite, så det finns ingen anledning att inte ha med en i packningen. De flesta är också oftast starkt färgade i t.ex orange på utsidan för att du ska synas och bli hittad om du skulle hamna i en nödsituation. 
Denna från Lifesystems är avsedd för två personer. Det är en klyscha, men en överlevnadssäck är en väldigt billig livförsäkring. 

4. Termos
Att ha omedelbar tillgång till varmt vatten kan vara skillnaden mellan total misär och en ganska mysig tillvaro. 
Det är otroligt moralhöjande att få i sig en mugg varm dryck när man är frusen och gått vilse i skogen. Ha hellre en termos fylld med varmt vatten, (och förvara ditt kaffe eller te vid sidan) än att ha den fylld med färdigbryggt kaffe. Varmt vatten kan du använda till mer än bara att dricka om det skulle vara nödvändigt, t.ex att tvätta sår eller liknande där en skvätt kaffe skulle göra det hela ganska söligt. 

5. Kunskap
Med risk för att bli tjatig, men rätt kunskap och erfarenhet är oerhört viktigt för att veta både hur du och din kropp reagerar när den utsätts för långvarig kyla, och så klart för att veta vad du ska göra för att gotta till det och klara dig ur en eventuell svår situation. 
Vår överlevnadsutbildning med inriktning mot kallt väder syftar till att ge just den kunskapen, så gillar du att vara ute i naturen under årets alla årstider så är den garanterat något du kommer ha stor nytta av. Den trygghet man får av att under utbildningsmässiga förhållanden ha prövat sina förmågor är helt ovärdelig. Utbildningen är något som alla kan vara med på, helt utan förkunskaper. Läs mer här och boka här! Sista anmälningsdag är 171025. 

//Jonas
Nordic Overland
 

loading...

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar från Outnorth. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Monica Andersson » Förberedd i din bil:  ”Hej! Vilka bra inlägg. Och första som ligger på Hem-sidan är fantastiskt. Så gri..”

  • Mag Nus » SUP-SM Marstrand 2014:  ”Riktigt bra bilder! Går det att komma åt bilder ur bildspelet någonstans?”

  • Friluftsgillaren » Fotoexpedition - Abisko:  ”Jag vet inte om man ska vara avundsjuk eller fängslad, men vilken otrolig natur ..”

  • Victoria » Midvinterexpediton Nordnorge 2014:  ”Fina foton! Roligt att få läsa om hur en expedition kan gå till :) Hade varit k..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln