2013-11-09 01.31.13 pm

Gear guide: 7 viktigaste överlevnadsprylarna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.

Under överlevnadsutbildningen vi höll tidigare i våras så fick varje deltagare varsin "goodie-bag" innehållandes diverse prylar att använda under utbildningen. Självklart fick de behålla sakerna efteråt för att kunna ha med sig på alla kommande äventyr på egen hand. 
Betydligt viktigare än utrustningen i sig är så klart kunskap och förmåga att använda sakerna på rätt sätt, och hur man kan improvisera när man saknar nödvändig utrustning för att klara sig i en nödsituation, vilket förstås var hela syftet med utbildningen. Med det sagt, med ett fåtal men användbara saker med sig i ryggsäcken, samt kunskap i att använda dessa när man är ute i vildmarken ökar man sin överlevnadsförmåga mångfalt om någonting skulle gå snett! 

Vi listar här de i vår mening sju viktigaste sakerna att alltid bära med sig när man vistas i skog och mark eller är ute på andra äventyr mer eller mindre långt bort från civilisationen! 
OBS! Listan är på inget sätt komplett, utan bör så klart anpassas till vad man gör, hur länge man är borta, var man är och så vidare. 

1. Kniv

En bra kniv av hög kvalitet är absolut ovärdelig! Kniven är dessutom svår (men inte omöjlig) att improvisera  på ett bra sätt med naturliga material, så investera i en gedigen kniv. Vi föredrar knivar med fast blad för användning i skog och mark då de är betydligt starkare och tåligare än de flesta fällknivar. En bra fällkniv har fördelen att den är lätt och smidig att bära med sig och har absolut sin plats på äventyret, men för lite grövre uppgifter behövs en kniv med fast blad. 

På utbildningen blev våra deltagare tilldelade Mora 2000 från Morakniv. Det är en välkänd friluftskniv i svenskt rostfritt stål som är väl beprövad då den ingår i standardutrustningen för svenska soldater i Försvarsmakten. 
 

2. Tändstål
Sätten att göra upp eld är många, och det finns nästan lika många åsikter om vilket som är det bästa.
När man sätter ihop sitt överlevnadskit är det definitivt en fördel att inte begränsa sig till enbart ett verktyg för att göra upp eld; vattentätt förpackade tändstickor och tändare är så länge de håller kanske de enklaste sätten att tända en brasa, men när tändstickorna blivit blöta och tändargasen tagit slut så återstår tändstålet som det mest pålitliga verktyget för att göra upp eld, förutsatt att man kan hantera det på ett effektivt och säkert sätt!

När man skaffar sig ett tändstål bör man undvika de billgare Kinatillverkade stålen och istället satsa på ett av hög kvalitet. De ger högre och hetare gnistflöde, och håller längre än de billiga varianterna. Light My Fire är ett Svenskt företag som tillverkar stål av riktigt hög kvalitet. Perfekt även för att tända gasköket eller grillen med! 

3. Eldsäkert kokkärl/vattenbehållare
Vattenflaska och/eller ett kokkärl som tåls att ställa på elden. Varför? Jo, för att enkelt kunna koka upp och därmed rena vatten. Sekundärt så även för att kunna tillreda mat, men då vattenbehovet kommer i första hand så är detta en viktig del i utrustningen. 
Har man en vattenflaska, t.ex Nalgene i plast finns det speciella kärl/muggar i rostfritt stål som passar i botten på flaskan och därmed tar upp minimalt med plats. Även om det går att koka vatten i en platsflaska så är det inget vi rekommenderar annat än i en nödsituation då plasten kommer utsöndra gifter i vattnet som på sikt gör dig sjuk. Då är istället en flaska helt i rostfritt stål, t.ex Kleen Kanteen ett bättre alternativ. Då kan du både förvara och koka vatten i samma behållare, även om en flaska med relativt smal öppning innebär vissa begränsningar när det kommer till att tillreda mat i den.  

4. Paracordarmband
Armband tillverkade i paracord (fallskärmslina) har på senare tid blivit ganska vanligt förekommande.
Det kan tyckas mest som en gimmick, men hela grundtanken med armbanden var att på ett enkelt sätt alltid bära med sig ca 3m starkt snöre som är ett ypperligt hjälpmedel i en överlevnadssituation. Linan har en brottstyrka om ca 250kg, där kärnan består av ett antal tunnare snören (oftast 7st) som är ihoplindade. Dessa kan tas ut från manteln och knytas ihop till ett längre snöre (dock med betydligt lägre brottstyrka) för att användas till alltifrån bivackbygge till fiskelina. 

Vi tillverkar våra egna armband av USA-tillverkad paracord där spännet i sig består av ett litet eldståld, och där vi flätar in en minikompass på armbandet för att på så vis få ett nästan komplett överlevnadskit i ett synnerligen kompakt format! 

5. Kompass
Kompassen, och kunskap i navigation behöver knappast någon närmare förklaring i varför det är bra att ha. Satsa på en bra kompass av välkänt fabrikat. Vi delar ut denna från Silva till våra kursdeltagare. Liten och smidig, med alla nödvändiga funktioner. 

6. Signalspegel
Går du vilse i storstadsdjungeln kommer du inte ha speciellt mycket hjälp av detta verktyget, men för att signalera din position till i synnerhet flygplan och helikoptrar som kan vara ute och leta efter dig är signalspegeln ett ypperligt hjälpmedel. Syns på väldigt långa avstånd, förutsatt att solen är framme. Ingår i Gerber/Bear Grylls Survival Kit.

7. Sjukvårdskit
Vi vågar påstå att ett väl sammansatt sjukvårdskit som tar förhållandevis lite plats är något man alltid bör ha med sig, inte bara i samband med vildmarksvistelser utan även på båtturen i skärgården, golfrundan, i bilen, på cykeln, på stan mm mm.

Det kan tyckas överdrivet att bära med sig ett sjukvårdskit i handväskan på shoppingturen, men ALLT kan faktiskt hända närsomhelst och varsomhelst. Och ha vara förberedd genom att ha utrustning med sig för att omhänderta plötsligt uppkomna skador och trauman kan innebära skillnaden mellan liv eller död. Oavsett om det gäller dig själv eller andra. 

När det gäller akutsjukvård är så klart kunskap i vad man ska göra helt avgörande, men i de flesta fall så är det betydligt bättre att göra någonting, -det man kan, än ingenting alls! I våra överlevnadsutbildningar ingår akutsjukvård och initialt omhändertagande som en viktig del, där vi övar med den utrustning som varje deltagare tilldelas. 

Det sjukvårdskit som vi förser kursdeltagarna med består av följande: 

1st sax för att klippa upp kläder.
1st elastisk självhäftande binda (för stöd- och avsnörande förband).
1st 1:a förband för mindre blödningar
2st alkoservetter för sårtvätt och desinfektion. 
2st Burn Free brännskadegel. 
1st foliefilt (mylar) för att motverka nedkylning. 
2 par platshandskar.

Allting förpackas i en liten och smidig väska som man kan fästa på ryggsäcken, i bältet eller bara packa ner. Kitet är inte på något vis fullständigt, utan även det bör kompletteras med vad man kan tänkas behöva utifrån aktivitet och personliga preferenser.
T.ex en tourniquet är ett ypperligt hjälpmedel för att snabbt sätta avsnörande förband extremetiteter där artörblödning uppstått. Användningsområdet på en sådan är väldigt smalt, men konsekvensen av en artörblödning är katastrofal om inte den kan stoppas snabbt, varför bärandet av tourniquet rättfärdigas. 

Många av de andra föremålen i kitet vi sätter ihop har flera användningsområden, även om man generellt bör undvika att använda sjukvårdsutrustning till det den inte är avsedd för, eftersom behovet av vårdutrustning kan vara ganska trängande när skadan inträffar. 
Men t.ex en dauerlinda eller ett första förband är utmärkta surrningsmaterial. En mylarfilt är ypperlig att använda som reflektor till en eldstad för att öka värmestrålningen, eller att använda som tarp, dvs. regnskydd. Desinfektionsservetterna tar en gnista från ett eldstål väldigt lätt, och brinner ofta länge nog för att tända lite större material. 

Våra sjukvårdskit kan beställas på begäran via mail för 495kr. 

Ofta är det bara fantasin som sätter gränser, och den med störst uppfinningsrikedom, kunskap och vilja gynnas i en överlevnadssituation. Men det skadar aldrig att vara förberedd med rätt utrustning! 
 

loading...

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Monica Andersson » Förberedd i din bil:  ”Hej! Vilka bra inlägg. Och första som ligger på Hem-sidan är fantastiskt. Så gri..”

  • Mag Nus » SUP-SM Marstrand 2014:  ”Riktigt bra bilder! Går det att komma åt bilder ur bildspelet någonstans?”

  • Friluftsgillaren » Fotoexpedition - Abisko:  ”Jag vet inte om man ska vara avundsjuk eller fängslad, men vilken otrolig natur ..”

  • Victoria » Midvinterexpediton Nordnorge 2014:  ”Fina foton! Roligt att få läsa om hur en expedition kan gå till :) Hade varit k..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln