2013-11-09 01.31.13 pm

Midvinterexpediton Nordnorge 2014

Vid det här laget har det gått några dagar sedan vi kom hem från vår expedition till Nordnorge.
Vi lämnade Svenska västkusten tidigt på morgonen den 2.a januari, trötta efter en sen kväll dagen innan med packande, lastande och diverse nödvändigt sista-minuten-fix, såsom byte av en krossad sidoruta efter ett inbrott i Antons bil. Allting löste sig dock till slut och vi kunde ge oss iväg enligt plan.

Första dagen blev en lång köretapp genom Norge. Strax utanför Steinkjer, ca 12mil norr om Trondheim började vi leta lägerplats för natten.
Detta med att hitta lämpliga lägerplatser visade sig bli ett återkommande problem. Många av de småvägar som ledde ut i obygden från E6:an var inte sällan överplogade med en meterhög snövall vilket omöjliggjorde forcering, till och med för Antons Pajero.

Vi hittade dock en liten avstickare till slut som hade en perfekt öppen yta i snön mellan granarna där vi kunde slå upp vår nya stora 10-personers tältkåta.
För att inte stå ivägen för andra förbipasserande bilar på den lilla skogsvägen så var vår avsikt att till hälften köra upp bilen vid tältplatsen. Det bar sig inte bättre än att vi lyckades köra fast i det djupa dike som gömde sig under den till synes hårt packade och bärande snön...
Svetten lackade efter att både ha kämpat med att gräva fram bilen och skörda granris till liggunderlag i tältet. Bilen stod där den stod och vi tvingades se oss besegrade. Morgonen därpå vaknade vi till ljudet av en traktor i närheten. Det visade sig vara en bonde som arbetade i skogen och kom gladeligen till vår undsättning. Stort tack till bonden!

När bilen var uppdragen och all utrustning lastad kunde vi fortsätta vår färd norrut.

Efter ytterligare en lång köretapp och en tältnatt till, denna gången någonstans norr om Mo i Rana, så passerade vi polarcirkeln ca 700möh uppe på kalfjället. En läcker känsla att komma in i "riktiga" fjällvärlden. Vi hade dock många mil kvar att köra, och senare på kvällen så nådde vi den lilla orten Hammaröy som ligger strax utanför Lofoten.

Där blev vi väl omhändertagna av en väldigt gästvänlig och trevlig norsk familj som bodde med fantastisk utsikt över fjorden och fjälltopparna. Det var i alla fall vad de påstod. Dagsljuset där uppe den här tiden på året varar bara mellan omkring kl.0900 och 1330. När vi kom dit var det följdaktligen kolsvart!
Vi fick dock se med egna ögon på morgonen efter att de förstås hade helt rätt! Mäktigare natur är svår att tänka sig.

Under kvällen hos vår värdfamilj tog vi en kort vandring upp på en av de närliggande topparna i förhoppningen att se och fotografera norrsken. Tyvärr var förhållandena inte optimala, så det enda som syntes var ett mycket svagt grönt ljusskimmer. Vi riggade dock upp våra kameror som lyckades fånga riktigt fina time-lapsefilmer av undret, som annars knappt var synbart. Resultatet av det syns här nedan i bildgalleriet från expeditionen, och i det filmklipp som kommer här framöver. Med andra ord håller vi på time-lapsefilmerna lite till!

Dagen därpå efter en god natts sömn i riktig säng, varm dusch och glöggmys framför brasan (vilket kändes lite fusk i vår, i övrgti kärva expeditionsresa ;)) så skulle vi ut på tur mot en annan topp en bit ut längs den lilla kustvägen. Resan till utgångspunkten bjöd på magnifik utsikt i det enorma landskapet, som också hade ett förvånansvärt milt klimat tack vare golfströmmen som passerar i havet utanför. Längs resan upp hade vi blivit vana med snö i mängder, men här var det barmark och omkring +-0°C.

Tyvärr blev vädret sämre när vi skulle börja vandringen, den milda temperaturen medförde nederbörd i form av regn och "tåken" (dimma på norska) lade sig tät vilket gjorde sikten usel. Därav ställdes vandringen in, vi åkte tillbaka till huset och avnjöt vår medhavda lunch inomhus istället.

Kort därefter lastade vi bilen och började den långa färden hemåt. Vi korsade gränsen till Sverige från Mo i Rana och körde vidare in i vinterlandskapet mot Tärnaby. Strax utanför orten hittade vi efter lite kringletande en perfekt tältplats där vi slog läger för natten. Rutinerna med att resa tältet, hugga slanor att sticka ner i snön (då de vanliga tältpinnarna inte på långa vägar räckte till i den djupa snön) och alla övriga förberedelser började vid det här laget
fungera väldigt smidigt. Tältet var snabbt uppe och vi kunde avnjuta en varm och god soppa till kvällsmat tillagad över elden.

TIll brunch dagen efter blev det fläskfilégryta med gorgonzolasås och ris. Även den tillagad med kärlek över vår eldspis. När den fantastiskt goda måltiden var utspisad gav vi oss iväg på en vandringstur mot den stora sjön som enligt kartan skulle ligga i närheten. Fikapaus på sjöisen, utforskande av den fors som mynnade ut i sjön och fotografering ägnade vi oss åt innan vi hoppade in i bilen och körde hemåt.

Sammanfattningsvis blev det en riktigt härlig resa genom Norge och Sverige som bjöd på många skiftningar i både landskapet och klimatet. De ca 320 milen var stundtals ganska slitsamma att köra på de dåliga nordliga vägarna, men behållningarna var stora och vi är mer än nöjda av turen! Det blev många fotograferingsstopp längs vägen, så håll till godo med bildspelet nedan för en summering av resan i fotoform.

P.S. Det börjar redan nu viskas om en expedition framåt våren där temat går i bland annat de höga fjällens, lössnöns, toppturernas och skidåkningens tecken... Håll utkik!

 

loading...

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Monica Andersson » Förberedd i din bil:  ”Hej! Vilka bra inlägg. Och första som ligger på Hem-sidan är fantastiskt. Så gri..”

  • Mag Nus » SUP-SM Marstrand 2014:  ”Riktigt bra bilder! Går det att komma åt bilder ur bildspelet någonstans?”

  • Friluftsgillaren » Fotoexpedition - Abisko:  ”Jag vet inte om man ska vara avundsjuk eller fängslad, men vilken otrolig natur ..”

  • Victoria » Midvinterexpediton Nordnorge 2014:  ”Fina foton! Roligt att få läsa om hur en expedition kan gå till :) Hade varit k..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln