2013-11-09 01.31.13 pm

Paracord

Våra armband tillverkas av 550 paracord. 550 anger maximal dragstyrka i pounds, vilket betyder att paracorden har en bristningsgräns på 249kg.
Det finns ett flertal olika typer av paracord som varierar i dragstyrka från 100-750 pounds. De olika typerna indelas i klasserna 1, 1A, 2, 2A, 3 och 4.
Paracord är ett lättvikts kärnmantelrep som är uppbyggt av ett flätat hölje samt en kärna av oftast sju stycken vävda trådar. Vart och ett av dessa sju trådar i kärnan består i sin tur av 2-3 stycken tunnare trådar.
Vår paracord är den civila varianten av klass 3 där varje av de sju inre trådarna består av 2 st tunna trådar. "Äkta" mil-spec paracord har en kärna där de sju inre består av 3st tunna trådar, vilket gör den något starkare, men också tjockare, mer bulkig och svårare att fläta. Därför används oftast den civila till armband och andra liknande ändamål.

Vi erbjuder tre olika varianter av spännen till armbanden. Vanligt snäpplås är ett av dem. ITW Tac Toggle är det andra. ITW-spännet är en liten stav i polymer som man trär en ögla av paracord över för att låsa armbandet (se webshopen för bilder på de olika varianterna).
Det tredje är en stålring som bildar ena änden av armbandet. I denna träs en stav av magnesiumlegering som bildar andra änden av armbandet. Denna fungerar alltså som ett tändstål genom att man drar stålringen, eller annat skarpt föremål såsom en kniv, mot magnesiumstaven för att på så vis skapa gnistor. Man behöver inte fläta upp armbandet för att använda tändstålet, och det spelar ingen roll om det är blött eller fuktigt. Dock bör man veta att om den svarta täckfärgen på stålet är avskrapad efter användning så kan den blottade magnesiumytan komma att oxidera om det utsätts för fukt över tid. Det går dock att tända med ändå.
Med ett armband med eldstålspänne har man alltså alltid eldkapacitet på sig så länge man bär armbandet. Perfekt för överlevnadssituationer, eller bara när du glömt tändstickorna hemma och ska tända stormköket!

Användningsområden

Paracord utvecklades från början under andra världskriget för att användas i de för tiden nyintroducerade fallskärmarna. Redan då blev det fort en mycket användbar produkt som sedan dess kommit att användas till en mängd olika områden, allt från skosnören till överlevnadsarmband. Och naturligtvis till både civila och militära fallskärmar.

Tack vare att linan klarar såpass hög belastning men samtidigt är väldigt lätt och tunn så har den snabbt blivit en viktig komponent i utrustningen i samband med friluftsliv, camping och överlevnad.
Användningsområdena är många; 

-Tvättlina vid baslägret.
-Spänn upp vindskydd/bivack av pressenning eller tarp.
-Surra ihop trästockar vid bivack- eller flottbygge.
-Skosnören, bra sätt att ha med sig extra paracord.
-Pilbåge.
-Gör upp eld, använd pilbåge/bowdrill till att skapa friktionsvärme för att få glöd. Se bild.
-Bygg fällor och snaror.
-Fiskelina, de inre trådarna kan separeras och användas som fiskelina eller till att fläta garn/fiskenät.
-Tandtråd.

+ alla övriga tänkbara ändamål. Ett slitet uttryck som trots det stämmer ypperligt; -endast fantasin sätter gränser!


Utrustning vs. kunskap

Ingen utrustning i världen är mer värd än kunskap och framförallt vilja. Kunskap, fantasi och en "aldrig-ge-upp-attityd" är de faktorer som påverkar mest i positiv riktning om du hamnar i en överlevnadssituation. Utrustningen är också bara så bra som den som använder den. Dessutom måste den förstås vara nära till hands för att överhuvudtaget komma till nytta. Vi tillverkar våra armband för att tillhandahålla några av de viktigaste verktygen du förhoppningsvis aldrig behöver använda, men när du väl behöver dem sitter de runt din handled, och följer alltid med dig. Inte nog med det, de är snygga också!

Tips: för att få ut mer av linan vid till exempel surrningsarbeten kan man med fördel separera kärntrådarna från höljet. På en meter paracord får man då istället hela 8 meter. Tråd och mantel var för sig blir naturligtvis svagare, men då längden material är viktigare än styrkan är detta ett bra sätt att nyttja linan på.

Garanti

Armbanden går lätt att linda upp och fläta på nytt så länge linan är intakt. Men om du köpt ett armband från oss och hamnat i ett läge som krävt att du lindat ut och på något sätt använt linan så får du ett nytt av samma modell utan kostnad mot att du återberättar händelsen!

"Du har det du har"
Scenario:
Du är ute på en skön eftermiddagstur med kajaken i skärgården en sensommarkväll. Du har paddlat långt och börjar bli trött, och skymningen är nära så det är dags att vända hem. När du korsar farleden blir du överraskad av ett stort tankerfartyg som drar upp stora svallvågor.
När du försöker parera får du ett felskär med paddeln så du tappar balansen och kapsejsar. Kajaken spolas snabbt iväg av svallvågorna och du ligger ensam och flyter i havet. Fartyget har passerat och inga andra båtar syns till. Du ser inte längre kajaken och får istället simma iland till den lilla ön som ligger några hundra meter bort.
Mobiltelefonen, matsäcken, torra ombytet och nödraketerna ligger i kajakens vattentäta skott.

När du kommer iland är du nedkyld och blöt. Som tur är har du din lilla kajakkniv fastspänd på flytvästen. Du vet att om du inte blir torr och varm kommer du hamna i hypotermi fort när mörkret och den kyliga augustinatten kommer. Du börjar snabbt samla allt brännbart material du hittar, torrt gräs, björknäver, torra grankvistar och några kraftigare pinnar som du splintar med kniven. Gräset och nävern kramar du ihop till en boll, du tar av ditt armband som har ett spänne med ett litet tändstål, du drar ringen mot stålet så gnistorna sprakar mot tändebollen.
Efter några drag så fattar bollen eld och du lägger försiktigt på grankvistarna, först de riktigt tunna och sedan de lite grövre. Nu har du eld, du känner värmen och hur humöret höjs, din situation känns genast mycket bättre.

Du tänker att det gäller att hålla elden vid liv hela tiden så du passar på att samla lite mer bränsle och större stockar som brinner länge.
För att klara natten så börjar du samla granris som du flätar ihop och lägger som en stor tjock matta på marken. Du tar återigen av dig ditt armband och börjar fläta upp linan. Du tar linan och drar ut några av de mindre snörena i kärnan. Du hittar en lång björkstam som du binder upp mellan två träd, sedan ska du börja samla grenar att luta mot stammen så de bildar ett snedtak. Men innan du hinner längre med ditt vindskydd så hör du ett brummande motorljud ute på havet som kommer närmare och närmare.
Du tänker att nu gäller det att bli sedd, annars får jag stanna ute här hela natten. Du tar en rejäl hög med torra grankvistar och slänger på elden så lågorna flammar högt mot den mörka skogen bakom.
Sedan skär du upp din flytväst och tar några bitar av skumgummimaterialet och lägger även det på elden. Du ser hur tjock svart rök stiger mot den fortfarande ljusa himlen samtidigt som du skriker och viftar mot båten som kommer allt närmre. Båten ändrar plötsligt kurs, och du ser hur fören plöjer vattnet i riktning rakt mot dig...